Tidigt, tidigt på lördagsmorgonen den 4 maj smög Axa och jag upp för att bege oss mot Varberg för att tävla Rallylydnad.

Axa är en fantastiskt hund men jag klantade mig svårt när hon var unghund och det är något vi fortfarande får betala för. Jag var lat och anmälde mig till en agilitykurs för nybörjare i stan samtidigt som ett av barnen var på en aktivitet. Bekvämt att slippa släpa fram hinder och när jag ändå var i stan, win-win liksom.

Tyvärr visade det sig att kursen var ett riktigt lågvattensmärke men jag tänkte att jag kunde ju utnyttja situationen och träna på egen hand fast på kurs liksom. Tyvärr fanns det deltagare på kursen som inte hade koll på sina “snälla” hundar så Axa blev överfallen av en brun labrador vid två tillfällen. Labradoren var en glad tik som bara ville leka men i förhållande till Axa var hon gigantiskt och överallt på en och samma gång. Axa trodde nog att döden var nära och hade inte en tanke på att detta skulle kunna vara en lekinvit. Ägaren till labradoren hävdade att hunden brukar komma och att hon var jättesnäll vilket hon alldeles säkert var men det hjälpte ju inte lilla Axa.

Vi tränade vidare och Axa kunde jobba på men höll ett öga på sin omgivning och så har det sedan förblivit fastän det aldrig hänt någon mer gång att någon hund hoppat på henne. Så även om hon aldrig bryr sig om olika miljöer så har hon svårt att släppa andra hundar, speciellt om de låter eller kommer för nära henne.

Därför är det ju en stor grej att ge sig ut och tävla med Axa, det gäller att hela tiden ligga steget före för att hon ska få en bra upplevelse.

Här är det Mika som tränar Axa i arenan.

När jag tävlar med Axa har jag helt andra mål än när jag tävlar med Fixa som är totalt oberörd av andra hundar oavsett vad de gör.

Jenny Damm förklarar det hela så bra, läs gärna artikeln:

https://www.aginotes.com/blog/2019/4/19/the-journey-together-is-much-more-important-than-any-agility-results-in-the-world?fbclid=IwAR0sV0BA-w0v9jhqv4Zho3kBNfTR2P0sYV89WPD9gAOSrHYKD0GFVzQMPpQ

Tillbaka till Varberg! Halv sju på morgonen, medan snön låg vit på marken, (det hade snöat kvällen innan) packade Axa och jag in oss i bilen och drog iväg.

Två Rallylydnad nybörjare skulle vi ge oss på, med två tidigare godkända resultat var målet för dagen: ha kul, se till att Axa kunde koppla av på banan och att göra vårt allra bästa vilket innebär för min egen del att jobba hela tiden, från början till slut.

Uppvärmningen gick bra, Axa höll sig skapligt lugn, några skall på hundar som inte riktigt betedde sig som hon önskade men i det stora hela var det helt ok.

Första banan, domare: Petra Nilsson, var en trevlig bana och även om Axa inte var med i början så kom hon sig i slutet. Jag fick jobba på hela tiden, missade en skylt där jag klantade mig med instruktionerna till Axa så det fick jag ta på mig. Sen fick vi ju avdrag för bristande samarbete, ett sträckt koppel och någon övning som Axa gjorde väldigt tveksamt och långsamt. Men i det stora hela var jag helt nöjd med Axa som faktiskt försökte att fokusera på jobb och inte på omgivningens alla hundar.

Andra banan, domare: Hildur Persotter, var en lite roligare banan med tempoväxlingar. Axa var lite mer fokuserad denna vända och det var nog jag med. Vi kunde värma upp där det inte var så många hundar som passerade och sen gå direkt in på banan. Jag var den som drog på mig flest fel faktiskt, totalt 12 poäng medan Axa bara är skyldig till 5 felpoäng. Detta visar väl på att det egentligen är jag som behöver träna mer än Axa.

Jag var nöjd med vår insats under hela tävlingen och jag nådde mina uppsatt mål och vi klarade dessutom av två kvalificerande resultat så nu har Axa håvat in sin första titel RLD N.

Fotograf: Mika Danielsson

I första klassen fick vi 76 poäng och en 15 placering av 22 startande och i den andra klassen fick vi 83 poäng och en 9:onde placering av 24 startande.

Vi åkte hem nöjda och glada och tämligen utmattade!

Det tar på krafterna att ligga steget före sin hund och det tar på hundens krafter att fokusera och utestänga sådan som hon egentligen vill ha koll på för hon tycker att det är läskigt.

Vägen hem gick fort och vädret var omväxlande sol, regn, hagen, snö och åska. Ett väder för alla kan man säga.

Nu fokuserar Axa och jag vidare på träningen och så anmäler vi oss till några fler tävlingar och jobbar vidare mot våra mål.

/Susan